MANIKAM KALBU

Ziryab dan Manikam Kalbu merupakan dua orang pemuda dari zaman yang berbeza, namun mempunyai minat yang sama, iaitu menghasilkan busana yang mencerminkan keindahan tradisi Melayu dan memenuhi tuntutan syariah.

ZIRYAB

Mewarisi bakat neneknya untuk menjahit dan mereka busana, Ziryab tekad memasuki aliran fesyen dan rekaan di sekolah, meskipun dipandang sinis oleh rakan-rakannya. Dugaan melanda hidupnya apabila nenek yang menjadi tempat menumpang kasih mengalami penyakit Alzheimer.

Namun, kehadiran Dr. Basri dan Dr. Faizah, bukan hanya sekadar jiran, malah sebagai keluarga angkat, telah memberikan satu kehidupan yang baru buat Ziryab dan neneknya. Begitu juga dengan kehadiran seekor kucing misteri yang menjadi teman akrab neneknya di saat-saat dia tidak mampu lagi mengenali sesiapun pun termasuk Ziryab, satu-satu warisnya yang masih ada. Hubungan baik yang terjalin antara Ziryab dengan Cikgu Natasya dan juga hubungan dingin antara Ziryab dengan rakannya Ahdaf, telah menjerat Ziryab sehingga dia telah menjadi mangsa fitnah di sekolah. Meskipun semangat Ziryab direnggut oleh pemergian nenek untuk selama-lamanya, dia tekad untuk bangun semula dan akhirnya berjaya di dalam pertandingan seni reka fesyen dan mendapat tajaan untuk belajar di luar negara.

MANIKAM KALBU

Manikam Kalbu, merupakan anak tunggal Melekek Sukma, seorang biti perwara di istana Melaka, di bawah pemerintahan Sultan Muhammad Syah. Walaupun menerima pelbagai rintangan terutamanya dari golongan bangsawan di istana, dia akhirnya berjaya diangkat menjadi jurubusana istana, bahkan dia dan ibunya turut dimerdekakan dan juga dihadiahkan seekor kucing Madura kepunyaan sultan.

Manikam Kalbu kemudiannya merantau ke Acheh untuk mendalami dengan lebih mendalam lagi mengenai busana Melayu yang memenuhi tuntutan agama Islam. Kemuncak kejayaan Manikam Kalbu ialah apabila dia berjaya menghasilkan tenunan pada sapu tangan dan sepasang sepatu bagi menjawab kemusykilan-kemusykilan yang diberikan oleh Maharaja China, ketika menemani Sultan Muhammad Syah ke sana untuk memohon perlindungan daripada serangan Siam.

DARI KACA MATA

Secara keseluruhan saya menyukai novel ini kerana:

1.  Gaya bahasa yang indah

Inilah faktor utama yang berjaya mencuri minat saya untuk membaca   novel ini sehingga ke ayat terakhir.

2.  Jalan cerita yang menarik

Pengakhiran bagi setiap bab menimbulkan suspen sehingga menyebabkan saya sangat teruja untuk mengetahui apa yang akan berlaku seterusnya. Gaya santai penulis juga menarik minat untuk terus membaca.

3.   Sarat dengan informasi

Sejarah mengenai busana Melayu seperti jenis-jenis pakaian, jenis-jenis kain, teknik jahitan dan pelbagai lagi informasi yang jarang-jarang diketahui telah dihidangkan oleh penulis. Begitu juga ciri-ciri busana yang dituntut oleh hukum syarak seperti yang digambarkan oleh watak Tuan Guru Nuh Ha Mim diolah dengan gaya yang menarik.

UNIK

Walaupun informasi mengenai jenis-jenis kain yang terlalu sarat sehingga kadang-kala mengganggu konsentrasi saya, namun, novel hasil garapan penulis terkenal, Faisal Tehrani ini merupakan satu naskhah yang segar dan mempunyai keunikan yang tersendiri.

Maka sudah sewajarnya Manikam Kalbu diangkat menjadi salah satu novel yang berjaya memenangi anugerah di malam Hadiah Sastera Perdana Malaysia(HSPM) baru-baru ini.

Advertisements

One response to this post.

  1. Posted by firdaus on September 14, 2010 at 2:03 pm

    saya setuju..novel manikam kalbu bagus sgt…enjoy n penuh dgn maklumat…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: