BENGKEL ASAS PENULISAN CERPEN PEN

Asas binaan yang kukuh sangat penting dalam pembinaan sesebuah bangunan. Pengetahuan asas membaca, mengira dan menulis, juga perlu dikuasai oleh kanak-kanak pra-sekolah sebelum memulakan alam persekolahan yang sebenar. Begitu juga dalam penulisan sesebuah cerpen, novel, rencana, berita dan apa sahaja bentuk penulisan, setiap penulis perlu menghadami asas penulisan yang mantap sebelum meneruskan langkah lebih jauh lagi.

Apa yang saya inginkan dari bengkel ini? Saya ingin mempelajari teknik menulis cerpen secara menyeluruh dan berharap akan menemui jawapan kepada pelbagai persoalan yang muncul setiap kali cuba menghasilkan cerpen. Tema, watak, latar, plot dan lain-lain perkara seringkali menimbulkan kekeliruan. Sudah lama saya menanti-nantikan bengkel seperti ini, Alhamdulillah akhirnya bertemu jua.

Pendekatan Puan Nisah Haron yang santai dan bersahaja sememangnya menjadi kekuatan kepada bengkel tersebut. Menariknya, ruang untuk bertanya sentiasa terbuka, tidak kira dimana, atau apa persoalannya, semuanya diterima dan dihuraikan oleh penceramah.

Bengkel cerpen intensif yang menyusul kemudian berpeluang ‘membedah’ dua buah cerpen. Kekuatan dan kelemahan setiap cerita digali dan dibincangkan secara mendalam. Proses ini amat penting kerana setiap kritikan yang diberikan akan membantu penulis untuk meningkatkan kemahiran penulisan masing-masing.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: