LASKAR PELANGI

Ada apa dengan Laskar Pelangi? Filem yang diadaptasi daripada novel hasil karya penulis Indonesia yang terkenal, Andrea Hirata ini, memaparkan kisah anak-anak miskin di desa Belitong, yang berjuang untuk mengutip ilmu.

Kemiskinan hidup hingga membuatkan anak-anak tercicir dari persekolahan adalah satu realiti, bukan hanya di dalam filem. Malah di Malaysia, masih ramai lagi yang tidak berpeluang menimba ilmu. Ada yang perlu keluar rumah seawal jam 5 pagi untuk menaiki keretapi untuk ke sekolah,  bergadai nyawa menaiki sampan dan menghadapi pelbagai kesukaran lagi. Moga-moga ketabahan mereka ini akan dibayar dengan kecemerlangan di dalam pelajaran.

Laskar Pelangi mewakili anak-anak yang gigih, mengayuh basikal berbatu-batu jauhnya, perlu pula menunggu buaya melintas sebelum dapat meneruskan perjalanan (bahagian yang saya fikir sangat menarik), tidak berkasut, peralatan menulis setakat apa yang ada sahaja, dan kapur menulis pula mujur diberi secara percuma oleh pekedai di pekan. Sekolah mereka, Sekolah Rendah Muhammdiyah sudah uzur (perlu ditahan dengan kayu balak supaya tidak roboh), banjir apabila  hujan lebat (turut menjadi tempat perlindungan kambing), dan persekitaran pembelajaran mereka terlalu sederhana.

Filem ini sarat dengan pengajaran. Lihat sahaja pengorbanan Lintang terhadap keluarganya, juga pengorbanan Ibu Mus untuk terus mengajar di situ (walaupun mendapat tawaran mengajar di tempat yang jauh lebih baik) dan tekad Pak Harfan untuk mempertahankan sekolah itu. Begitu juga dengan semangat setiakawan dan saling mendorong antara satu sama lain telah menyaksikan kejayaan yang dikecapi oleh anak-anak ini, walaupun sering dipandang sinis oleh orang lain.

Tidak perlu aksi lasak dan ganas, motor atau kereta yang besar-besar,  rumah yang tersergam indah bak istana, pakaian yang berjenama,  dan juga pelakon wanita yang menggoda. Itu semua tidak perlu ada, kerana Laskar Pelangi  penuh dengan kesederhanaan yang mampu memberi impak yang besar terhadap penontonnya.  Semoga lebih banyak filem seperti ini akan dihasilkan.

Hiduplah untuk memberi sebanyak-banyaknya, bukan untuk menerima sebanyak-banyaknya-LASKAR PELANGI

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: